Siirry sisältöön

Retki Skibotnin kylään

Retki Skibotnin kylään

Suosittu päiväretkikohde Kilpisjärveltä on Skibotn eli Yykeänperä

Kilpisjärveltä kannattaa lähteä päiväretkelle Skibotnin kylään eli Yykeänperälle. Sinne kulkevan tien varrella vuoristomaisema muuttuu karusta tunturiylängöstä vehreisiin merellisiin maisemiin. Huomioithan, että tie Kilpisjärveltä Skibotniin on mutkitteleva ja vilkasliikenteinen. 

Retken voi tehdä omatoimisesti omalla autolla. Opastetun retken kuljetuksineen voi tilata Kilpisjärven ohjelmapalveluyrityksiltä.

Rovijoen vesiputous ja Lulledalen

Skibotniin vievän tien varrella on syytä pysähtyä ihailemaan Rovijoen putousta, joka tunnetaan paremmin nimellä Morsiushuntu. Putouksen alapuolella on nuotiopaikka ja lämpimällä ilmalla siellä on mukava vilvoitella vesisumussa. Polku on jyrkkä, joten kannattaa varata mukaan pitävät kengät ja kiinnittää huomiota varoituskyltteihin. 

Seuraava käyntikohde on Lulledalen, jossa on vehreissä maisemissa kiertelevä polku. Polku on helpohko ja sen varrella on nuotiopaikkoja ja infotauluja, joiden teksti on myös suomeksi.

Hyvällä onnella Lulledalenista voi keskikesällä löytää orkideakasveihin kuuluvan harvinaisen ja rauhoitetun tikankontin.  

Skibotnin keinu

Lähetyessäsi Skibotnin kylää, käänny vasemmalle Tromssan suuntaan ja jatka 3,5 km Nalluvuopion pysäköintialueelle. Täältä löytyy Skibotnin kuvauksellisin ja kuvatuin paikka - keinu vuonon rannalla. Alueella voi tutustua myös Yykeänperän historiaan ja kveenikulttuuriin, joita esitellään infotauluissa keinurannallasekä läheisen Saltirankan rannan tuntumassa.

Skibotnin kylä

Skibotn on Norjan aurinkoisin kylä. Kylässä on yksi kauppa, Joker, jossa voi tutustua norjalaiseen ruokakulttuuriin. Tuliaisiksi voi ostaa vaikkapa ruskeaa vuohenjuustoa, norjalaista jäätelöä, suklaata ja Mack Ölin olutta.

Yykeänperän markkinat

Matkailuneuvonnan lähistöllä on Yykeänperän vanha markkina-alue, jossa voi kesäaikaan tutustua Nord Troms -museon ylläpitämiin markkinapuoteihin. Markkina-alueella on puotirakennusten lisäksi “Puulaakin ajan” eli historiallisten sotatarvikekuljetusten muistomerkki. Siellä on myös kuuluisan siperianhuskykoirien kasvattajan, suomalaissukuisen Leonard Seppälän patsas.

Lyngenin Alpit

Lyngenvuonon vastakkaisella puolella kohoavat Lyngenin Alpit, joista korkein huippu yltää yli 1800 metriin meren pinnasta. Parhaat näkymät vuonolle ja vuoristomaisemiin avautuvat keinurannan lisäksi läheisestä venesatamasta tai rannalta, jonne on museoalueelta vajaan parin kilometrin matka.

Rannalta on mukava pulahtaa vuonoon vilvoittelemaan ja virkistäytymään mihin vuodenaikaan tahansa. Jäämeri vuonoineen ei jäädy talvellakaan.

Lyngenfjordin matkailuneuvonta

Puolen kilometrin päässä kyläkaupalta löytyy matkailuneuvonta Visit Lyngenfjord.  Se sijaitsee Skibotnin kirkon vieressä olevassa rakennuksessa. Sieltä löytyy esitemateriaalia Skibotnin ja koko Lyngenfjordin alueen nähtävyyksistä ja retkikohteista.