Siirry sisältöön

Kilpisjärven retkikohteet

Kilpisjärven retkikohteet

Luontolomalle Kilpisjärvelle Käsivarren Lappiin

Kilpisjärvi on retkeilijän paratiisi ympäri vuoden. Vuodenaikoja Käsivarren Lapissa on peräti kahdeksan. Valitse omasi ja tule viettämään Majatalo Haltinmaahan unelmien luontoloma.

Tässä muutama retkivinkki suosituimpiin kohteisiin.

Kilpisjärven Luontokeskus

Kilpisjärven Luontokeskus sijaitsee Majatalo Haltinmaan läheisyydessä. Luontokeskuksen pysyvä näyttely Skandien laidalla kertoo Mallan luonnonpuistosta, Saanan luonnonsuojelualueesta ja Käsivarren erämaa-alueesta sekä Kilpisjärven asukkaista.  

Luontokeskuksesta saa tietoa alueen retkeilyreiteistä ja sieltä voi ostaa kalastuslupia, retkeilykarttoja ja matkamuistoja.  

Tsahkaljärven maisemapolku

Tsahkaljärven polku on kylän kupeessa kulkeva maisemareitti, jonka varrella pääsee ihastelemaan Tsahkalputousta, erämaajärveä sekä Kilpisjärveä ympäröiviä suurtuntureita.

Parin kilometrin pituinen polku lähtee Kilpisjärven luontokeskuksen pysäköintialueelta. Se ylittää Tsahkaljoen putouksen ja palaa joen pohjoispuolta kyläkeskukseen. Polku on sorastettuna helppokulkuinen, joskin sen varrella on muutamia jyrkkiä nousuja ja laskuja

Tsahkaljärven rannalla on kulkijoiden käytössä laavu tulistelua varten ja sieltä löytyy myös käymälä. 

Salmivaaran näköalapaikka

Noin kilometrin pituinen polku Salmivaaran huipulle alkaa lyhyen matkan päästä Majatalo Haltinmaasta. 

Polku kulkee ensin pururadalla, kunnes kyltti osoittaa oikealle.  Polku on kivikkoinen ja paikoin jyrkähköä nousua kertyy noin 120 metriä. 

Huipulta avatuvat komeat näkymät kylälle, järvelle ja kolmen valtakunnan tuntureille.

Kolmen valtakunnan rajapyykki

Laivakyydit lähtevät Retkeilykeskuksen laivarannasta, noin 5 km päässä Majatalo Haltinmaasta. Lähtöjä on kaksi tai kolme päivässä jäiden lähdöstä ruskasesongin loppuun. Aikataulut ja hinnat löytyvät kuljetusyhtiön kotisivulta Malla-laiva.com.

Laivamatkan kesto Kilpisjärven poikki Koltalahteen Ruotsin rannalle on puolisen tuntia. Rannasta on kävelymatkaa rajapyykille noin 3 km. Polku on hyväkuntoinen ja kohtuullisen helppokulkuinen. Laiva odottaa rajapyykillä kävijöitä ja palaa sitten takaisin lähtösatamaan. Koko retken kesto on noin 3 tuntia. 

Saanatunturi

Polku Saanatunturille lähtee Mallan luonnonpuiston pysäköintipaikalta valtatien varresta. Matkaa Saanan huipulle kertyy yli 4 kilometriä. Polun alkuosa on kunnostettu ja helppokulkuinen. Polku muuttuu kuitenkin kivikkoiseksi ja paikoin jyrkäksi ja vaikeakulkuiseksi.

Polun varrella on Metsähallituksen rakentama kota kahvistelua varten. Siellä on myös käymälä.

Sorapolun varrella on kahdet portaat ja levähdyspaikka. Saanan päällä maston lähellä on kirja, johon voi kirjoittaa nimensä.

Retki kestää kulkijan kunnosta riippuen 3 - 4 tuntia ja on vaativa. Saanatunturin huiputus on turvallisinta sulan maan aikana ja silloinkin tulee varautua nopeasti vaihtuvaan säähän.

Saanan luontopolku

Saanan luontopolun varrella pääsee tutustumaan alueen luontoon ja historiaan. Polku kulkee Saanatunturin ja Jeahkasunturin maisemissa ja sen pituus on noin 5 km. Polku on jokseenkin helppokulkuinen.

Mallan luonnonpuisto

Mallan luonnonpuiston halki voi kulkea merkittyä 11 km pitkää polkua pitkin. Polku johtaa pysäköintialueelta valtatien varresta Kolmen valtakunnan rajapyykille. Polun varrella on Kitsiputous, josta Kilpisjärvi sai tarun mukaan alkunsa. 

Rajapyykin lähellä on kaikille avoin maksuton autiotupa, jossa retkeilijä voi pitää taukoa tai yöpyä.

Polulta ei saa poiketa eikä alueella voi telttailla. Maastopyörien käyttö ei ole sallittua. 

Pikku-Malla

Pikku-Mallan huipulta avautuu upea näköala Kilpisjärvelle ja ympäröiville tuntureille. Sinne johtavalle polulle pääsee Mallan luonnonpuiston pysäköintialueelta valtatien varresta.  Matka Pikku-Mallan huipulle on noin 3,5 km.

Uimaan kesähelteellä

Norjan ja Suomen valtakunnanrajalle on noin 10 kilometriä Majatalo Haltinmaasta. Rajapyykin jälkeen kääntyy hiekkateitä oikealle, joita loppuun asti ajamalla pääsee kirkasvetisen ja hiekkapohjaisen Kalkkujärven rantaan. Kyläläiset käyvät siellä uimassa ja grillaamassa aurinkoisina päivinä.

Uida voi toki Kilpisjärvessäkin, vaikka kylän tuntumassa ei ole pitkiä hiekkarantoja. Norjan Skibotnista löytyy uimapaikkoja vuonon rannalta. 

Aktiviteettitarjonta Kilpisjärvellä

Kalastusluvat voi hankkia Kilpisjärven Luontokeskuksesta tai Eräluvat-verkkokaupasta. Kilpisjärven ohjelmapalveluyritykset järjestävät talvella opastettuja pilkkiretkiä ja kesällä kalastusretkiä Könkämäenolle ja tunturijärville. Esitteitä löytyy vastaanotosta.

Moottorikelkkailijat voivat ostaa kyläluvan Kilpisjärven Ladut ry:n verkkokaupasta, josta löytyy myös hyödyllistä tietoa ajourista ja  läheisen Tsahkajärven rannalla sijaitsevasta vuokrakodasta ja -tuvasta.  Metsähallituksen maksulliset uraluvat voi hankkia Luontokeskuksesta tai Eräluvat-verkkokaupasta. Huomioithan, että moottorikelkkailu Haltitunturille onnistuu vain Metsähallituksen yhteistyöyrityksen matkassa. Ravintolassa on yhteistyöyritysten esitteitä ja lista niistä löytyy myös Luontoon.fi-sivustolta.

Opastettuja ohjelmapalveluita on Kilpisjärvellä tarjolla ympäri vuoden. Talvella ja keväällä paikalliset yritykset järjestävät myös kuljetuksia tunturiin hiihtäjille ja pilkkijöille. Ohjelmapalveluyritysten esitteitä löytyy ravintolasta ja tietoja sekä Enontekiön kunnan matkailusivustolta.

Retkeilyvälineitä ja -varusteita – polkupyöriä, SUP-lautoja, kajakkeja, kanootteja, suksia, lumikenkiä yms. - vuokrataan mm. Kilpisjärven Retkeilykeskuksessa ja Lapland Hotel Kilpiksellä. Yhteystiedot Kilpisjärvellä toimiviin välinevuokraamoihin löytyvät myös Enontekiön matkailusivustolta.  Vuokrausyritysten esitteitä on vastaanotossa ja Luontokeskuksessa. 

Retkeily Käsivarren erämaassa

Luonto on meidän kaikkien yhteinen aarre. Luethan täältä roskattoman retkeilyn ohjeet ja muistathan noudattaa retkietikettiä. Luonto ja kanssakulkijat kiittävät.

Kattavan tietopaketin Käsivarren erämaasta löydät täältä.