Siirry sisältöön

Kilpisjärven retkikohteet

Kilpisjärvi on retkeilijän paratiisi ympäri vuoden. Vuodenaikoja Käsivarren Lapissa on peräti kahdeksan. Valitse omasi ja tule viettämään Majatalo Haltinmaahan unelmien luontoloma.

Tässä muutama retkivinkki suosituimpiin kohteisiin.

Kilpisjärven Luontokeskus

Kilpisjärven Luontokeskus sijaitsee Majatalo Haltinmaan läheisyydessä. Luontokeskuksen pysyvä näyttely Skandien laidalla kertoo Mallan luonnonpuistosta, Saanan luonnonsuojelualueesta ja Käsivarren erämaa-alueesta sekä Kilpisjärven asukkaista.  

Luontokeskuksesta saa tietoa alueen retkeilyreiteistä ja sieltä voi ostaa kalastuslupia, retkeilykarttoja ja matkamuistoja.  

Luontokeskuksen aukioloajat löytyvät Luontoon.fi-sivustolta.

Tsahkaljärven maisemapolku

Tsahkaljärven polku on kylän kupeessa kulkeva maisemareitti, jonka varrella pääsee ihastelemaan Tsahkalputousta, erämaajärveä sekä Kilpisjärveä ympäröiviä suurtuntureita.

Parin kilometrin pituinen polku lähtee Kilpisjärven luontokeskuksen pysäköintialueelta. Se ylittää Tsahkaljoen putouksen ja palaa joen pohjoispuolta kyläkeskukseen. Polku on sorastettuna helppokulkuinen, joskin sen varrella on muutamia jyrkkiä nousuja ja laskuja

Tsahkaljärven rannalla on kulkijoiden käytössä laavu tulistelua varten ja sieltä löytyy myös käymälä.

Salmivaaran näköalapaikka

Noin kilometrin pituinen polku Salmivaaran huipulle  löytyy lyhyen matkan päästä Majatalo Haltinmaasta. 

Polku kulkee ensin pururadalla, kunnes kyltti osoittaa oikealle.  Polku on kivikkoinen ja paikoin jyrkähköä nousua kertyy noin 120 metriä. 

Kolmen valtakunnan rajapyykki

Laivakyydit lähtevät Retkeilykeskuksen laivarannasta, noin 5 km päässä Majatalo Haltinmaasta. Lähtöjä on kaksi tai kolme päivässä kesäkuun puolesta välistä ruskasesongin loppuun. Aikataulut ja hinnat löytyvät laivojen kotisivulta Malla-laiva.com.

Laivamatkan kesto on puolisen tuntia. Rannasta on kävelymatkaa rajapyykille noin 3 km.  Polku on hyväkuntoinen. Laiva odottaa rajapyykillä kävijöitä ja palaa sitten lähtösatamaan. Koko retken kesto on noin 3 tuntia. 

Saanatunturi

Polku Saanatunturille lähtee Mallan luonnonpuiston pysäköintipaikalta valtatien varresta..Matkaa Saanan huipulle kertyy yli 4 kilometriä. Polun alkuosa on kunnostettu ja helppokulkuinen. Polku muuttuu kivikkoiseksi ja paikoin jyrkäksi ja vaikeakulkuiseksi.

Polun varrella on Metsähallituksen rakentama kota kahvistelua varten.  Siellä on myös käymälä.

Sorapolun varrella on kahdet portaat ja levähdyspaikka. Saanan päällä maston lähellä on kirja, johon voi kirjoittaa nimensä.

Retki kestää kulkijan kunnosta riippuen 3 - 4 tuntia ja on vaativa. Saanatunturin huiputus on turvallisinta sulan maan aikana ja silloinkin tulee varautua nopeasti vaihtuvaan säähän.

Saanan luontopolku

Saanan luontopolun varrella pääsee tututustumaan alueen luontoon ja historiaan. Polun pituus on noin 5 kilometriä. Se kulkee Saanatunturin ja Jeahkasunturin maisemissa.. Polku on jokseenkin helppokulkuinen.

Mallan luonnonpuisto

Mallan luonnonpuiston halki voi kulkea merkittyä 11 km pitkää polkua pitkin. Polku johtaa pysäköintialueelta valtatien varresta Kolmen valtakunnan rajapyykille. Polun varrella on Kitsiputous, josta Kilpisjärvi sai tarun mukaan alkunsa. 

Rajapyykin lähellä on kaikille avoin maksuton autiotupa, jossa retkeilijä voi pitää taukoa tai yöpyä.

Polulta ei saa poiketa eikä alueella voi telttailla. Maastopyörien käyttö ei ole sallittua. 

Pikku-Malla

Pikku-Mallan huipulta avautuu upea näköala Kilpisjärvelle ja ympäröiville tuntureille. Sinne johtavalle polulle pääsee Mallan luonnonpuiston pysäköintialueelta valtatien varresta.  Matka Pikku-Mallan huipulle on noin 3,5 km.

 

 

 • Kolmen valtakunnan rajapyykki. Kuva © Suvi Mansikkasalo / Visit Finland
 • Mallan luonnonpuisto. Kuva © Suvi Mansikkasalo / Visit Finland
 • Retkeilyä Kilpisjärvellä. Kuva © Suvi Mansikkasalo / Visit Finland
 • Auringonlasku Kilpisjärvellä. Kuva © Only in Lapland / Visit Finland
 • Hiihtämässä Käsivarren erämaassa. Kuva © Juho Kuva / Visit Finland
 • Moottorikelkkakuljetus Käsivarren erämaassa. Kuva © Kari Ylitalo / Visit Finland